Wat is CBN

Er zijn tal van verschillende cannabinoïden. Waarschijnlijk zijn er inmiddels zelfs al ruim 120 verschillende ontdekt. CBD is daar slechts een van. Eerder schreef ik al hoe cannabinoïden worden gevormd in de cannabisplant. In dit blog ga ik verder in op een bijzondere cannabinoïde, namelijk cannabinol (CBN).

Wanneer cannabis verouderd, verandert het THC molecuul in de plant. In feite kun je stellen dat THC oxideert, waarbij het wordt omgevormd tot cannabinol (CBN). Dit is een cannabinoïde met een mild psychoactieve werking (zo’n 10x minder sterk dan bij THC).

de allereerste cannabinoïde!

Wist je dat CBN de allereerste cannabinoïde is die werd geïdentificeerd en geïsoleerd? Al in 1899 werd deze stof uit ‘ charas’ (hars) van de cannabis indica geextraheerd (zie Wood, Spivey and Easterfield). Dat uitgerekend deze cannabinoïde aangetroffen werd in de onderzochte cannabis, kwam waarschijnlijk doordat er geen goede kwaliteitscontrole was voor wat betreft opslag en transport van de cannabis.

hoe werkt CBN?

In ons lichaam kan CBN zich binden aan dezelfde receptoren als THC: de CB1 receptor (waar ook ons lichaamseigen ‘high’ , anandamide, aan bindt) en de CB2 receptor (waar de lichaamseigen stof 2-AG aan bindt). Voor beide receptoren werkt CBN als een agonist, oftewel: het activeert, en zet een bepaalde respons aan in de betreffende cel. Daarnaast kan CBN ook binden aan de TRPPV1 receptor (of capsaïcine/vanniloïde receptor), wat onder meer te maken heeft met het ervaren van hitte en koude. Ook bindt CBN aan de TRPA1 receptor, een ‘ion kanaal’ dat onder meer een rol speelt bij het voelen van pijn, en temperatuur wisseling. Deze eigenschappen verklaren onder meer de pijnstillende, verdovende effecten van CBN.

Net als CBD wordt ook CBN afgebroken door enzymen van het cytochroom P450, en heeft een remmend effect op onder meer de enzymen cyclo-oxygenase, lipoxygenase (en dus tal van ‘CYPS’) . Dus, ook bij CBN (als bij eigenlijk alle andere cannabinoïden) is het even goed opletten wanneer je al medicatie gebruikt. In mijn tweede boek De geheime kracht van CBD

word je ‘high’ van CBN?

Heel kort door de bocht zou ik willen zeggen ‘nee’. Als ik spreek van ‘high’ worden, dan bedoel ik echt dat je niet meer goed bewust bent van tijd (kan ineens heel snel gaan, of juist heel erg traag), dat je dingen vergeet, dat je veel wilt gaan praten of heel hard wilt gaan lachen, en dat je lichamelijke gewaarwordingen hebt als versnelde hartslag en de typische rode ogen die je krijgt wanneer je THC hebt gebruikt. Maar, vergelijk je het effect van CBN met dat van CBD, dan merk je wel degelijk dat het een meer versuffend effect heeft. Je wordt er wat loom van. En dat is echt anders, zelfs wanneer je CBD heel hoog zou doseren (wat doorgaans meer versuffend werkt), dan nog geeft CBN een krachtiger effect. Lees ook mijn eigen ervaring met deze cannabinoïde.

“Hoewel CBD geen psychoactieve eigenschappen heeft en sommige van de bedwelmende effecten van THC verzacht, is CBN een iets ander verhaal. Huidig onderzoek geeft aan dat CBN onbeduidende psychoactieve effecten vertoont wanneer het geïsoleerd wordt. In combinatie met THC kan CBN echter de effecten versterken die verband houden met veranderde percepties, emoties, cognitie en gezelligheid (…) “

wat doet CBN?

CBN kent tal van gezondheidsvoordelen:

  • het is een goed anticonvulsief middel (wat gunstig kan zijn bij epileptische klachten)
  • het werkt kalmerend
  • het is een zeer krachtige ontstekingsremmer
  • het werkt slaap bevorderend
  • het is zenuw beschermend
  • het heeft een stimulerende werking op de eetlust

hoe gebruik je CBN?

Net als bij CBD, bestaat er ook CBN-olie die sublinguaal kan worden toegediend (druppelen onder je tong). In ‘broad spectrum’ (breed spectrum) olie zal vaak ook sporen van CBN aanwezig kunnen zijn. Maar er bestaat dus ook een olie waar vooral veel CBN in zit, CBN-olie.

Ook bestaat er zoiets als ‘ CBN kristallen’, een volledig uitgezuiverde extractie waarbij enkel nog de CBN moleculen achtergebleven zijn. Dit is wit en ziet er (net als CBD kristallen) een beetje uit als poedersuiker. Deze kristallen kun je onder meer ‘vapen’, of verwerken in tal van ‘edibles’.

kan ik zelf een CBN extract maken?

Ik zou hier zelf niet vanuit gaan en gewoon lekker gebruik maken van de producten die er inmiddels beschikbaar zijn. De manier waarop er zo specifiek cannabinoïden uit cannabis worden gehaald gebeurt middels CO2 extractie. Dit is een methode die moeilijk na te bootsen is thuis. Eventueel zou je een voor thuis meer toegankelijke manier kunnen kiezen, waarbij je dan wat ‘gerijpte’ cannabis toppen kunt gebruiken. Er zouden ook bepaalde rassen cannabis (en ook vezelhennep) zijn die rijk zijn aan CBN.