CBN: mijn eigen ervaring

Het fijne van de moderne extractiemethoden is dat deze inmiddels (en dan bedoel ik zo’n 5 jaar nadat cannabidiol/CBD enorm in de bekendheid raakte in 2016) zo ver ontwikkeld zijn, dat we heel specifiek cannabinoïden uit een cannabisextract kunnen halen. Zo ook CBN.

In een vorig blog schreef ik over deze bijzondere cannabinoïde. Als een van de ‘Big 6’ van cannabinoïden staat deze mild psychoactieve stof momenteel vooral in de kijker omdat het een zacht versuffend effect zou hebben dat enorm veel baat zou geven bij slaap.

Nu heb ik zelf niet bepaald slaapproblemen, anders dan een onderbroken slaap door een peuter die van tijd tot tijd ’s nachts wakker wordt en een kleuter (pardon, eersteklasser) die soms een nachtmerrie heeft. Maar he, dat is nu eenmaal inherent aan het moederschap.

En toch. Als je zelf ergens iets over schrijft, en zeker als je zelf de olie ook verkoopt, dan moet je wel weten waar je over spreekt uit eigen ervaring. Althans, dat vind ik. Tijd om eens uit te testen hoe mijn lichaam en geest reageren op CBN.

Omdat ik steevast uit ga van het principe ‘start low, go slow’, heb ik dat ook bij CBN olie gehanteerd. Ik probeerde een extractie van 2,5 % CBN uit, in de avond, door enkele druppels onder de tong te doseren. Net als ik dat bij CBD olie, hield ik de CBN olie ook nu weer enkele minuten onder mijn tong alvorens weg te slikken met wat water.

Ik koos er uiteraard voor om ’s avonds te doseren, omdat CBN bekend staat om haar versuffende, verdovende werking.

Na zo’n 15 minuten merk ik dat ik rustig word, op een vergelijkbare manier als ik dat van CBD ken (wat ik eigenlijk nog enkel gebruik wanneer ik een lezing moet houden, een presentatie online/offline geef, of iets anders doe waar ik geconcentreerd bij moet zijn). Het is alleen een stuk meer intens. Ik voel me een beetje alsof ik een paar uur geleden flink heb gesport, en mijn lijf gewoon lekker moe aanvoelt. Mijn hoofd is rustig en ik begin steeds meer naar mijn bedje te verlangen.

Lacherig word ik er zeker niet van, alleen gebeurt er wel iets rondom mijn hart ‘chakra’ (ik weet, dat klinkt erg spiriwiri maar dat is gewoon hoe je dat energieveld in je lijf noemt ). Het voelt warm, aangenaam. Ik moet er even flink van zuchten en dat doet me glimlachen. Grappig, denk ik, ik heb eigenlijk wel zin om te lachen, maar ik ben ook echt wel erg moe. Ik kijk in de spiegel om te zien of ik rode ogen heb gekregen, maar dat is niet het geval. Aan mijn hartslag merk ik ook geen verandering zoals ik dat van THC wel ken.

Dan is het tijd om te gaan slapen. Ik voel me wat loom, maar niet te slap en zeker geen ‘couch-lock’ gevoel. Wanneer ik in mijn bed lig ben ik heel even bang dat ik me ‘te moe’ voel om te slapen, maar dat gevoel verdwijnt vrij snel. Ergens rond 3 uur word ik wakker omdat mijn jongste een nachtmerrie heeft gehad en ‘mama’ wil. Ik ben blijkbaar snel in slaap gevallen, wat echt heel fijn is! Nu, midden in de nacht, is het wel even moeilijk wakker worden voor me. Moederhormonen zetten me echter altijd wel weer op de rails. Na ca 20 minuten probeer ik de slaap te hervatten, wat helaas niet meer lukt. Ik lig wakker tot ongeveer 5:30 uur en besluit dan maar op te staan.

Ik voel me een klein beetje versuft, alleen weet ik niet of dat nu door de CBN of door de verstoorde nachtrust komt. Voor een eerste keer ben ik wel enthousiast over CBN, vooral vanwege de korte tijd die ik nodig had om in te slapen. Ik ben erg benieuwd naar wat het nemen van CBN gaat doen voor mij wanneer ik het bijvoorbeeld een maand gebruikt heb.

Vraag die bij mij dan meteen opkomt: kan ik CBN gebruiken als ‘kuur’, tijdelijk of afwisselend met bijvoorbeeld CBD? Ook ben ik erg nieuwsgierig naar wat er bijvoorbeeld gebeurd als ik CBN overdag neem, en/of combineer met CBD (of THC)?

Ik voel dat er nog wel eens een vervolg kan komen op deze eerste kennismakingsblog met CBN!