Wat is CBD?

Cannabidiol, of CBD, is een stof die wordt aangemaakt in de bloemen van de cannabisplant. Deze stoffen worden cannabinoiden genoemd, en daar zijn er inmiddels zo’n 150 van ontdekt. De meest bekende en best onderzochte zijn tetrahydrocannabinol (THC) en CBD, terwijl ook andere stoffen als CBDa, CBG, CBN, CBC en THCV steeds meer in de kijker van wetenschappelijk onderzoek komen te staan.

In Nederland is CBD verkrijgbaar in de vorm van een voedingssupplement. ‘CBD” verwijst dan niet meer alleen naar die ene stof, maar eerder naar een product waar CBD in zit verwerkt. Dit is vaak een olie, die je onder de tong kunt druppelen voor inname.

Mijn eigen ervaring met CBD was werkelijk een openbaring. Ik leed aan extreme zenuwpijn, in nek, schouders, armen, polsen, handen en vingers. Geen enkele therapie of behandeling sloeg goed aan, of slechts tijdelijk. Ik kon niet meer slapen van de pijn, leed aan depressiviteit en was ontzettend bang en onzeker over de toekomst: zou ik voor altijd gevangen blijven in een lijf van pijn?

Toen ik ook nog eens de mijn spierfunctie verloor in armen, handen en vingers, was ik helemaal ten einde raad. Ik kon niets meer optillen, mijn fijne motoriek was volledig weg, ik was enorm afhankelijk van anderen. Dat maakte me zowel onzeker als gefrustreerd, terwijl ik me tevens schuldig voelde dat ik zoveel hulp moest vragen. Terwijl mijn humeur zeker niet zonnig was.

Door CBD kon ik beter omgaan met mijn pijn. Helemaal weg was het zeker niet, maar het was veel beter hanteerbaar dan voorheen. En eindelijk kon ik weer slapen, na al die maanden! Eerst een paar minuten, toen een half uur, enkele uurtjes, tot ik een dag denk ik wel heel de dag geslapen heb. En ook: mijn humeur verbeterde enorm. Vanaf het moment dat ik de eerste druppel nam, zag ik het leven weer rooskleurig in. Ik was optimistischer over mijn pijn, en hoe ik daar een plaats aan zou kunnen geven in mijn leven.

Enkele maanden later was ik echter volledig hersteld.

Dat is voor mij de kracht van CBD.

Sinds mijn ervaring ben ik op een missie om mensen te wijzen op de krachtige medicinale werking van CBD en cannabis. Ik heb twee boeken over dit onderwerp geschreven, heb een YouTube kanaal opgezet en geef op donderdagen (voorlopig nog gratis) de gelegenheid om vragen te stellen over persoonlijk gebruik.