CO2 extractie (of ‘superkritische CO2 extractie) is een relatief nieuwe methode om te extraheren. Het is het resultaat van een jarenlange zoektocht naar een methode om stoffen uit organisch materiaal te kunnen extraheren, zonder dat daarbij schadelijke stoffen of verhitting aan te pas hoeven te komen. Naast CBD extractie wordt deze methode veelal in de industrie gebruikt voor tal van andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld het extraheren van water bij vriesdrogen.

Zoals de naam al doet vermoeden is CO– of koolzuurgas- onder normale omstandigheden een gas. Bij een druk van 78 bar en een temperatuur van rond de 31oC  wordt CO2 echter superkritisch. Het bevat dan nog steeds de eigenschappen van een gasvormige stof, maar bevat tevens de kwaliteiten van een vloeibare stof. In deze overgangsfase gedraagt CO2  zich dus als het ware als een oplosmiddel, waardoor stoffen zich er makkelijk aan kunnen binden.

De druk bepaalt het oplossend vermogen. Je kan zelfs selecteren welke bestanddelen je uit een stof wilt extraheren door simpelweg de druk te verhogen of te verlagen. Zodoende kunnen dus niet enkel vluchtige stoffen als terpenen, maar ook zwaardere moleculen als harsen worden geëxtraheerd.

Hoe werkt het
Gedroogde hennep wordt in een zogeheten extractor geplaatst. Vervolgens wordt CO2 onder druk gebracht, en via een warmtewisselaar in de extractor gepompt.  De COis nu superkritisch, waardoor cannabinoïden en andere stoffen loskomen en zich binden aan de CO2. Wanneer de druk afneemt, wordt de CO2 weer gasvormig. De geëxtraheerde cannabinoïden worden in een zogeheten afscheider opgevangen, terwijl de CO2 via een condensator naar de opslagtank wordt begeleid en opnieuw kan worden gebruikt.

Hoe CO2extractie precies werkt, is goed te zien op dit mooie filmpje:

Extraheren door middel van superkritische CO2 extractie heeft ontzettend veel voordelen:

  • Milde vorm van extractie
  • Behoud van grondstoffen door lage temperatuur
  • Zuivere methode zonder schadelijke stoffen
  • De CO2 kan opnieuw worden gebruikt

CO2 extractie is voornamelijk geschikt voor het maken van grote hoeveelheden, en leent zich -onder meer vanwege de dure aanschaf van specifieke apparatuur-, minder goed voor thuis extractie.