Hoe het begon

  • Redactie
  • november 20, 2014
  • Reacties uitgeschakeld voor Hoe het begon
  • Uncategorized

Het moet begin februari 2015 zijn geweest, dat Michel (mijn vriend) voor mij in Amsterdam een flesje CBD olie was gaan halen. Ergens in een klein winkeltje dichtbij het centraal station, tussen de coffeeshops en ander toeristisch amusement van de hoofdstad. We hadden gehoord dat CBD olie tegen alles zou kunnen helpen. Het zou de pijn uit mijn armen, vingers, handen, rug en schouders weg kunnen nemen. Ik zou eindelijk weer kunnen slapen.

Deze hele onderneming had iets illegaals. En dit terwijl CBD in Nederland gewoon verkocht mag worden als voedingssupplement. Maar niet vergeten: in die tijd was CBD nog zo goed als onbekend.

Toen mijn vriend enkele jaren geleden zijn winkel in Antwerpen was begonnen, hadden we wel al van CBD olie gehoord. Er hing echter een illegaal luchtje aan. En daarbij: CBD olie mag in België niet worden verkocht als voedingssupplement. Al zou hij dat hebben gewild, het was wettelijk niet toegestaan om CBD olie op te nemen in zijn productgamma. Ik weet nog heel goed hoe we er destijds over dachten. CBD olie is een extract uit de bloemen en bladeren van cannabis, er kleeft een negatief stigma aan dus moeten we daar maar beter niet aan beginnen. Klanten zullen weglopen omdat de winkel een ‘coffeeshop-gehalte’ krijgt. Ten minste, dat dachten we..

 

In die tijd stond de winkel nog vol (leuke, maar totaal overbodige!) eco spulletjes zoals een wc huisje van gerecycled hout, een set schroefdoppen om bijv. een oude pindakaas in een stoer melkkannetje te veranderen, een ge-upcyclede jampot die licht gaf op zonne-energie, een pen gemaakt van oude spijkerbroeken.

 

Eenmaal in Nederland besloten we het concept aan te scherpen en ons enkel nog te richten op hennep. En wonderbaarlijk genoeg kun je daar een volledige winkel mee vullen! Alleen de CBD olie… daar was in Nederland nog niet zo heel veel over bekend. Mensen hadden al ‘moeite’ met hennepzaad, wat steeds vaker als superfood in de schappen van de gewone (niet-bio) supermarkten te vinden was. Inmiddels is CBD olie zelfs bij de Etos te koop. Niet dat het winkelpersoneel je kan vertellen wat het is of hoe het werkt, maar goed. (tenminste, op het moment van schrijven nog niet.. ik hoop maar dat dit over een tijdje anders is).

 

Toen Michel dus opperde om CBD olie te gaan halen, heb ik heel lang getwijfeld. Maar, CBD was dus blijkbaar niet psychoactief, niet verslavend en dus waarschijnlijk niet schadelijk. En ik was ten einde raad. Uiteindelijk besloot Michel CBD olie te gaan halen. Hij kwam thuis met een klein flesje met een vaag etiket erop. In de winkel hadden ze hem uitgelegd hoe het moest worden toegediend: met het pipetje het extract onder de tong druppelen. Een paar druppels zouden voorlopig genoeg zijn. Daarna kon ik beetje bij beetje de dosering verhogen. THC? Nee, dat zat er niet in. Tenminste.. maximaal 0,2%. Zo goed als niets dus. En toch was ik panisch dat ik verslaafd zou raken, en nog belangrijker: dat het mijn kindje (die nog aan mijn borst dronk) zou schaden. In de BBC documentaire ‘Cannabis the evil weed’( helaas niet meer online te zien op youtube..) werd aangetoond dat THC de cognitieve ontwikkeling bij muizen belemmerd. Hoe zat dat dan met dat kleine beetje THC in zo’n flesje? Hoeveel daarvan komt precies in mijn borstmelk, en dus in mijn kindje? Hoeveel is schadelijk? Waar ligt de grens? Zo begon mijn zoektocht naar antwoorden op deze vragen en de vele vragen meer die zouden volgen.

 

Ik kwam er al gauw achter dat er op internet vooral veel positiefs wordt geroepen. CBD lijkt helend te zijn voor welke ziekte je je dan ook maar kan voorstellen. Zijn er dan alleen maar mensen bij wie het werkt? Zijn er nooit negatieve ervaringen? Het leek me zeer onwaarschijnlijk. Internet was wellicht geen geschikte bron. Ik begon me te verdiepen in de literatuur en worstelde me door de ene na de andere ingewikkelde tekst vol wetenschappelijke termen. En dat bleek niet eenvoudig:  ik begreep wel ongeveer wat er stond, maar hoe moest ik dat nu aan iemand uitleggen? Ik begon te zoeken naar mijn eigen ‘wikipedia-achtige’ manier om deze complexe en uitgebreide teksten te vertalen naar meer begrijpbare hap-klare brokken.